Bierbeurs

Beste bierliefhebber,

Als hier bent terechtgekomen dan weet je ongetwijfeld al dat onze geliefde bierbeurs niet kan doorgaan in 2020.
En verder ook dat we niet bij de pakken zijn blijven zitten en voor alle liefhebbers van een lekker biertje een B L I J F I N J E K O T— B I E R B E U R S B U B B E L P A K K E T hebben samengesteld.

In de folder (klik hier) die je in je brievenbus hebt gekregen staat de nodige info over de samenstelling van het pakket en hoe te bestellen. Op deze pagina geven we wat meer info over de bieren en hun brouwers uit ons bierrondje Waasland.


N° 37

Nee, dit bier heeft niets te maken met de VTM-serie “Code 37”.

N°37 was de codenaam van het vliegveld van Waasmunster tijdens WO II. Restanten van dit voormalig vliegplein zijn nog steeds terug te vinden in het gebied tussen de Grote Baan N70, Schrijberg en E17. Een deel is nog toegankelijk maar het grootste deel werd in de jaren 90 ingepalmd door een familie met veel kluiten…

De leden van Toerisme Waasmunster hebben dit bier op de markt gebracht in 2018, in samenwerking met Brouwerij De Hazen uit Lokeren. We vernemen dat De Hazen recent beslist heeft om er mee te stoppen.  Vzw De Ruyter heeft het beheer van het bier nu in handen en laat het brouwen bij brouwerij Boelens in Belsele.

https://www.facebook.com/No37BrouwerijDeHazen/?ref=py_c

https://www.facebook.com/deruytervzw/

Kenmerken:

 • Een stevig blond bier van 7.5° alc
 • Bevat uitsluitend Belgische hop en geen toegevoegde suikers
 • Geur: bloemig en licht fruitige hopgeur
 • Smaak & aroma: licht fruitig en moutige aanzet om daarna plaats te maken voor een kruidige hoppigheid. Een flinke nabitterheid brengt het bier perfect in balans

Boudelo Tripel

“Groot bier uit Klein-Sinaai”. Het verhaal van de voormalige abdij van Boudeloo in Klein Sinaai gaan we hier niet nog eens herhalen. Wie er meer over wil weten kan oa. terecht op de website van het Genootschap van Boudelo. Zij waren het die dit bier lanceerden als ode aan de belangrijkste abdij van het Waasland, waar eertijds ook bier werd gebrouwen.

Dit bier wordt gebrouwen door brouwerij Boelens in Belsele. Er bestaat ook een Boudelo Dubbel (donker).

http://www.boudelo.be/nl/boudelobier

Kenmerken:

 • Een tripel van 8.5°
 • Licht, ongefilterd en zacht van smaak met een heerlijke bittere afdronk
 • Zoals te lezen is op het etiket, worden bij de bereiding enkele kruiden gebruikt in navolging van het Boudelobier van weleer (karwijzaad, paradijszaad en koriander)

Stanium Triple Whisky

In de Wase gemeente Beveren heerst een ware brouwerijcultuur. De Beverse brouwers vormen samen het verbond “Bier verenigt”. Eén van die brouwerijtjes is microbrouwerij Stanium, met een 8-tal bieren in haar gamma, waaronder deze Triple Whisky.

https://www.stanium.be/eigen-bieren

Kenmerken:

 • Een tripel van 8.1°
 • Liefhebbers zullen whiskyaroma herkennen en waarderen. Dit bier werd namelijk gebrouwen met 5 moutsoorten waaronder whisky-mout. Ook de 4 gebruikte hopsoorten dragen bij aan de complexiteit

Antigoon Courageous WIPA

We kennen brouwerij “The Musketeers” vooral van het gamma Troubadourbieren (Blond, Magma, Hop twist) die ze sedert eind jaren 90 brouwt. In 2016 beslisten deze brouwers om een oude steenbakkerij in Sint-Gillis-Waas te kopen. De steenbakkerij werd gerenoveerd en verbouwd worden tot een hedendaagse en ecologische bierbrouwerij, actief sedert 2019.

Met Antigoon kaapten de Musketeers al in 2014 een zilveren medaille weg op een internationale biercompetitie. Het was het eerste bier uit hun reeks “Belgian legends”

https://www.themusketeers.be/nl/

Kenmerken:

 • Qua stijl een tarwe IPA met een alcoholgehalte van 6°, lichttroebel, bleekblond
 • Het aroma is kruidig/hoppig door de combinatie van het typische tarwe-aroma en het florale citruskarakter van de gebruikte hoppen

De Donder Rye IPA

Een buitenbeentje in onze reeks in die zin dat De Donder een Zeelse brouwer is en dus net buiten de grenzen van het Waasland ligt.

Een nog jonge brouwerij, de Rye IPA werd pas in 2017 gelanceerd en wordt voorlopig gebrouwen in brouwerij De Graal.

De Donder heeft ook een Imperial Stout, maar wij kozen voor de meer toegankelijke Rye IPA.

https://dedonderbrews.be/

Kenmerken:

 • Amberkleurige IPA, 8.1°
 • Doordat het ongefilterd en ongepasteuriseerd is, blijft het een klein beetje troebel. In de neus komen onmiddellijk de hoparoma’s naar voor: fris en fruitig met tonen van citrus.
 • In tweede instantie ontdek je het complexe en pittige, door de rogge (rye). Redelijk hoog in alcohol om in balans te blijven met toch wel een hoge bitterheid afkomstig van de Amerikaanse hoppen. Vol van smaak, maar toch nog goed doordrinkbaar.
 • De nasmaak blijft lang hangen. Vooral de bitterheid blijft lang waarneembaar vanachter op de tong, waar de meeste receptoren voor bitterheid zitten.

Mareklop Quadrupel

Django Marécaux is een Lokerse hobbybrouwer die in zijn thuisbrouwerijtje recepten ontwikkelt en verfijnt, en dan (voorlopig?) laat brouwen in een erkende brouwerij.

Behalve deze quadrupel heeft hij zich ook al gewaagd aan tripel, oak barrel aged, marshmallow stout, bierlikeur,..

https://www.mareklop.be

Kenmerken:

 • Donkere quadrupel van 12° alcohol
 • Geur van porto, caramel, pruimen…
 • De smaak is vol en rond, gebrande aroma’s en zoete rozijntjes, een mooi samenspel tussen bitter en zoet

Website door Street Design