Troelant gaat nieuw tijdperk in

Tranen voor een monument, maar vreugdekreten voor een nieuwe toekomst. In Sinaai is gisterenavond jeugdhuis Troelant definitief gesloten, maar in de plaats krijgt het dorp wél een heus gemeenschapscentrum, waar ook de jongeren voortaan hun stek hebben.

7127302

Het einde van een tijdperk. Decennia hebben vele generaties Sinaainaren de wereld en bij uitbreiding hun latere vrouw of man leren kennen in hun jeugdhuis Troelant aan het Wijnveld. Maar aan alle mooie liedjes komt een einde. Vorig weekend vond er al de laatste fuif plaats, gisteren liep de laatste pint uit de tapkranen. Al die generaties Sinaainaren trokken gisteren voorgoed de deuren van hun geliefde jeugdhuis achter zich dicht, om samen in colonne naar de nieuwe stek aan de sportzone te wandelen. Want niet alleen is er nu een nieuw jeugdhuis, maar het dorp krijgt meteen ook een heel gemeenschapscentrum. En daarvoor was het hopeloos verouderde gebouw aan het Wijnveld niet geschikt.

Rond 19 uur verzamelden enkele honderden Sinaainaren aan het oude Troelant, mét de glimlach maar ook een blik vol nostalgie. Zoals schepen Peter Buysrogge (N-VA), die zowat zijn hele jeugd in Troelant heeft beleefd. “Ik heb hier gespeeld, getapt, gefeest. Schitterende jaren, mijn hele jeugd speelde zich hier af. ‘t Is nu afgeleefd, maar ik ben blij dat ik het hier heb béleefd.”

Krop in de keel

Ook de jonge generaties hadden een krop in de keel, zoals de meisjes van Chiro Alleman. “Ons Troelant verlaten, is pijnlijk. Dit is puur sentiment. We hebben na de laatste fuif vorig week allemaal nog een paar stenen meegenomen, als aandenken. Maar nu beginnen we aan een nieuw hoofdstuk”, aldus Joe Heuninckx.

Het nieuwe jeugdhuis en gemeenschapscentrum is nu een feit, maar het oude Troelant zal altijd wel blijven leven. Niet in het minst in de herinnering van de broers Adriaan (24) en Roeland (27) Schelfaut. Zij hebben hun hele jeugd in Troelant doorgebracht. En nu hebben ze ook gewoon ‘hun’ jeugdhuis gekocht. “We wisten dat het zou verdwijnen. Toen het te koop stond, hebben we een bod uitgebracht. En nu zijn we eigenaars van het oude Troelant. We hebben het laten onderzoeken, maar het hele pand is te verouderd om te renoveren. Voor Nieuwjaar nog laten we het afbreken. In de plaats, op deze goeie grond, gaan wij twee halfopen woningen bouwen. We hebben wel al enkele relikwieën, zoals het gevelbord, in ons bezit. Die zullen een prominente plaats krijgen in onze living.”

In het nieuwe Troelant is er een openingsweekend met zaterdag een eerste fuif, en zondag vanaf 14 uur een bierbeurs.

(Bron: Het Laatste Nieuws, 20/09/14)

No comments yet.

Geef een reactie

2 × vijf =

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Website door Street Design